Samarbetspartner

LKAB
Gällivare Kommun
NSD
New Boliden
Falcks
coopnorr
upp
Sparbanken Nord
Region Norrbotten
NOVA Karlgrens
Nåiden ER Consult
Nårrmåleri AB Sisu
GG Handel AB Tingstad
Privab Top Bostäder
Grafex Kronagg
Norrmejerier RW Larm & Säkerhet
Maltlasse AB Nextjet
Polfärskt Orkla
Svensk Cater Lantmannen
Ewerman Arla
Länstrafiken Norrbotten Kontex
SEB Sibylla
Nordan Beyron Door
Gällivare Rör
Unilever Findus Quality Resort
Brasseriet JTA Signal och Andersson
Jobmeal

 

Reportage

Skrivna av Lars Mikkelsson

Fredag

 

Match 1       Gruppspel Pojkar

Boden Basket – Gammelstad BBK 26 – 54, (9-10, 7-15, 6-16, 4-13)

I Lilla VM:s premiärmatch möttes Boden och Gammelstads pojkar. Boden hängde med Gammelstad i den första perioden innan Gammelstad tog över matchen. Gammelstad var genomgående bättre offensivt och när de ökade tempot i den andra perioden rann poängen in. Boden har dock täppt igen ’luckan’ bättre denna säsong i jämförelse med förra säsongen då Gammelstad vann med större siffror.

Duktiga spelar i jämna lag var Bodens Emil Rathod, Aron Blomqvist och Gammelstads William Visscher och Noel Söderholm.

 

Match 2       Gruppspel Flickor

Övertorneå IF – Gammelstad BBK 30 – 43 (6-11, 10-10, 2-10, 12-12)

I flickornas premiär möttes Övertorneå IF och Gammelstad BBK i en betydligt jämnare match än föregående. Första halvlek var jämn med ett Gammelstad som är lite vassare på avsluten. Raset för Övertorneå kom i den tredje perioden som förlorades med 8 poäng. I sista matchperioden var det återigen jämnt spel.

Gammelstad var duktigare på avsluten samt att deras helplanspress som tröttade ut Övertorneå gav flera lätta poäng.

Olivia Isaksson och Lovisa Löfgren duktiga i ett jämnt Gammelstad. Hos Övertorneå utmärkte sig Fereshteh Rezai på ett föredömligt sätt, hennes spelintelligens i försvarsspelet är imponerande och hennes 6 feta blockar var matchens behållning.

 

Match 3       Gruppspel Flickor

BK Höken – Sunderbyn                    18 – 38 (4-12, 4-13, 4-4, 6-9)

I flickornas andra gruppspelsmatch som spelades mellan Höken och Sunderbyn avgjorde ’Byn’ matchen tämligen omgående. De första två perioderna vanns med 8 respektive 9 poäng och matchen var i realiteten över. Höken kom tillbaka och spelade jämnt i den andra halvleken. Det var Sunderbyns högre tempo och intensivare försvarsspel som var vinnarkonceptet.

Maja Erlandsson och Lova Bergenstråle var framträdande i Sunderbyn. Hos Höken drog Lova Ejnerborn Skär Tora Niia ett tungt lass med att ta upp bollen mot ett helplanspressande försvar från Sunderbyn.

 

Match 4       Gruppspel Pojkar

BK Gladan –BK Höken 45 – 40 (10-6, 12-18, 10-5, 13-11)

Luleås två stora rivaler Gladan och Höken möttes i Lilla VM:s bästa match hittills i årets upplaga. En jämn tillställlning där till slut Gladan kunde vinna med 5 poäng. Matchen svängde flera gånger och båda lagen hade chansen till vinst intill matchens absoluta slut. Ställningen var 40 lika med ett par minuter kvar innan Gladan avgjorde matchen med 5-0 till slutresultatet. Det var en tuff och fysisk match med mycket känslor inblandade.

Höken blev stressade på slutet och tog tuffa avslut för att försöka vinna matchen. Noterbart är att Höken hade 6 satta trepoängare i matchen mot Gladans enda.
 
I Gladan var Ktaiman Mohammed och David Jonsson framträdande. Hos Höken var det Fredrik Jakobsson och Tyresse Ogbanna lagets bästa spelare.

 

Match 5       Gruppspel Flickor

Gammelstad BBK – BK Höken 63 – 26 (13-8, 21-6, 20-6, 9-6)

Gammelstadstjejerna inkasserade sin andra vinst i gruppspelet när de spelade mot Höken. Det var match i en period, den första, sedan tog ett starkare Gammelstad helt och hållet. Höken hade väldigt svårt med Gammelstads helplanspress och screenspel som var i mång och mycket nytt för dem. Coach Alexandra Eriksson i Gammelstad matchade sitt lag försiktigt och lät flera av sina duktiga tjejer få begränsat med speltid.

Båda lagen har en jämnhet inom lagen men vi måste nämna Hökens Lova Ejneborn Skär samman med Assal Alaa. I Gammelstad var lagets bästa i kväll Saga Eriksson, Lovisa Löfgren samt speedkulan Annabelle Kidd.

 

Lördag

 

Match 6       Gruppspel Flickor

Sunderby SK – Övertorneå IF 55-36 (8-8, 12-8, 20-15, 15-5)

I lördagens inledningsmatch möttes Sunderbyn och Övertorneå flickor, som var en jämn tillställning under första halvlek, 20-16 till ’Byn’. Den tredje perioden blev riktigt poängrik, 20-15, och där drog Sunderbyn ifrån flera gånger men Övertorneå kom tillbaka innan periodvinsten gick till ’Byn’ med 5 poäng. I den fjärde och avslutande perioden orkade inte Övertorneå hänga med i Sunderbyns tempo och siffrorna rann iväg.

Maja Erlandsson, Lova Bergenstråle och E Fägnell var Sunderbyns bästa och i ett jämnt Övertorneå lyckades Estella Ylivainio och Heidi Viitala bäst offensivt och Fereshteh Rezai dominerar försvarsspelet och briljerar med sina skottblockar.

 

Match 7       Gruppspel Pojkar

Boden Basket – BK Gladan 33-78 (4-18, 10-22, 10-23, 9-15)

I pojkarnas gruppspelsmatch blev Gladan alldeles för svåra för Boden. Gladan under ledning av coach John Sinclair tog kommandot direkt från start i matchen. Gladan vann al fyra perioderna klart och var duktigare på alla positioner. Boden är i mångt och mycket med i årets Lilla VM för att samla på sig erfarenhet och laget ger inte upp utan försöker det bästa de förmår.

Gladan hade för dagen ett  jämnt lag med toppar i Aron Blomqvist och Mohammed Ktaiman. Hos Boden lyckades Jakob Larsson och Emil Rathod bäst.

Match 8 Gruppspel Pojkar

BK Höken – Gammelstad BBK 40-33 (12-11, 6-8, 9-2, 13-12)

I pojkarnas fjärde gruppspelsmatch var det Höken och Gammelstad som möttes. En viktig match för Höken som förlorade sin första match i gruppspelet mot Gladan på. fredag eftermiddag. Gammelstad hade en vinst med sig i bagaget från fredagen. Återigen en jämn match i den första halvleken där ställningen blev 18-19. I den tredje perioden gjorde Höken sitt vinnarryck och vann perioden med 9-2. Sju poängs överläge som de sedan behöll matchen ut och kunde vinna med 40-33.

Hos vinnarna Höken var Tyresse Ogbonna outstanding med sina 26 poäng. Långe Martin Rönnqvist var duktig under korgarna och störde motståndarnas närskott effektivt. Hos Gammelstad var det främst Edwin Ahlqvist och Noel Söderholm som utmärkte sig.

 

Match 9 Gruppspel Flickor

Övertorneå IF – BK Höken 30-26 (7-4, 8-3, 4-6, 11-13)

I denna match var det två lag utan vinst som möttes och nu skulle något av lagen få sin första. Matchen är en liten försmak på söndagens match om 3-4:e plats där det redan är klart att dessa lag möts igen.

I matchens två första perioder hade hade Övertorneå ett litet övertag och kunde gå till halvtidsvila med en ledning på  poäng, 15-7. I andra halvlek kunde Höken komma tillbaka in i matchen men räckte inte ända fram utan fick se sig besegrade med 30-26, efter att de vunnit båda perioderna med två poäng.

Hos vinnarna Övertorneå som blev överlyckliga över sin första vinst var det återigen Heidi Viitala och Fereshteh Rezai som var tongivande. Elsa Heimdahl och Tilda Nordkvist var Hökens mest framträdande spelare denna gång.

 

Match 10 Gruppspel Flickor

Sunderby SK – Gammelstad BBK 23-44 (8-11, 3-13, 6-12, 6-8)

I flickornas sista gruppspelsmatch möttes de redan klara finalisterna till söndagens final, Sunderbyn och Gammelstad. Kampen mellan lagen i lokalderbyt varade inte länge, därtill var Gammelstad för bra. Sunderbyn orkade hålla jämnt i den första perioden och förlorade den med endast 8-11. Sedan var Gammelstad överlägsna i andra och tredje perioderna som de vann klart. Matchen var avgjord sedan länge och Gammelstad kunde bevaka sin ledning i fjärde perioden och ohotade förlora den med två poäng.

I ett jämnt Sunderbyn kämpade all väldigt bra utan att räcka till och alla i laget förtjänar en ros. Likaså i Gammelstad där hela laget bidrog till segern på ett väldigt bra sätt.

 

Match 11 Gruppspel Pojkar

BK Höken – Boden Basket 80-29 (13-9, 23-10, 20-2, 24-8)

Höken och Boden spelade båda sin sista match i pojkarnas gruppspel i årets Lilla VM. Höken kämpar om en finalplats och Boden kommer att spela om 3-4:e plats i morgondagens finalspel. Höken som är ett bättre lag från en högre serie tar kommandot direkt och genomför en mer eller mindre felfri match och vinner komfortabelt med 80-26. Båda lagen har jämna laguppställningar där alla i respektive lag bidrar med poäng och hårt arbete.

Sista gruppspelsmatchen för pojkarna mellan Gammelstad och Gladan kommer att avgöra vilka två lag av tre, Höken, Gammelstad och Gladan som kommer att spela final på söndag. Och vilket lag som kommer att möta Boden i match om 3-4:e plats.

 

Match 12 Gruppspel Pojkar

Gammelstad BBK – BK Gladan 35-54 (16-12, 6-13, 10-20, 3-9)

Avgörande match om vilka lag som ska spela morgondagens final. Gammelstad var tvingade att vinna med minst sex poäng för att lyckas, och början var bra för dem. Ledning med 16-10 efter första perioden för GBBK som dock Gladan tog tillbaka i den andra perioden. Halvtidssiffror 22-25 i Gladans favör. Gladan dominerade sedan den andra halvleken och vann båda perioderna med komfortabla 10-20 respektive 3-9 och matchen med 19 poängs marginal, 35-54. Gladan till final mot Höken.

Noel Söderholm och William Visscher slet och drog tunga lass för sitt Gammelstad. Hos Gladan var bröderna Monjed och Mohammaed Ktaiman klart avgörande aktorer för lagets vinst idag.

 

Match 13 3-4:e plats Pojkar

Gammelstad BBK – Boden Basket  (8-2, 14-13, 12-6,  )

Matchen om bronset för pojkarna i Lilla VM 2017 spelades mellan Gammelstad och Boden. Efter en trevande start kom så poänggörandet igång och Gammelstad var i ledningen efter första perioden med 8-2. I andra perioden kom Boden också i gång på allvar och båda lagen visade prov på en bra basket trots den tidiga speltiden med matchstart 08.00. Halvtid 22-15 i Gammelstads favör.

Efter halvtidsvilan försöker Boden komma ifatt och startar bra med en trepoängare och reducering till 22-18 men Gammelstad är lite vassare offensivt och kan vinna perioden med 12-6. 34-21 inför fjärde och avslutande perioden och nu måste Boden chansa och försöka komma ikapp. Boden gör en ’run’ med 7-2 till 36-28 med 4,5 minut kvar. Boden har lägena och tar skotten men nu vill inget trilla i korgen utan Gammelstad kan ta över i matchens slutskede och vinna med 49-30.

En stundtals välspelad match som kunde blivit riktigt jämn om Boden lyckats få i några skott tlll i den fjärde perioden. All heder till båda lagens spelare och ledare som gjorde sitt bästa och bjöd på en trevlig morgonmatch i söndagens morgonmatch.

Coach Petter Söderholms grabbar från Gammelstad tar bronset i Lilla VM 2017.

Edvin Ahlqvist och Gustav Fjellner piggast hos Gammelstad liksom Oskar Brännholm och Emil Rathod hos Boden.

Match 14 3-4:e plats Flickor

Övertorneå IF – BK Höken 30-37 (7-8, 6-7, 5-8, 12-14)

Flickornas bronsmatch spelades mellan Övertorneå och Höken från Luleå. En öppen och jämn match intill slutminuterna även om Höken hade ett litet grepp och ett försprång som Övertorneå inte lyckades gå om under matchens gång. Än en gång två lag som kämpade och slet och gav sitt yttersta även om de inte spelade om guldet. Matchen var som sagt öppen även när Höken hade 5 poängs försprång inför fjärde perioden. En välspelad match även om det var lite poäng där tufft försvarsspel från båda lagen gjorde det svårt att komma till korgen.

Coach Amanda Wikbergs Hökentjejer knep alltså bronspengen i Lilla VM 2017. All heder också till Övertorneå och coach Mattias Johansson som genomförde turneringen med ett härligt humör och positi attityd.

Tilde Heikki, Tilda Nordqvist och Lova Ejneborn Skär duktigast för dagen i Höken. Hos Övertorneå var Estella Ylivainio och Milka Yonas framträdande i ett övrigt jämnt lag.

 

Match 15 Final Flickor

Gammelstad BBK – Sunderby SK 35-22 (10-6, 7-4, 11-8, 7-4)

2017-års final i flickbasketen spelades mellan Gammelstad och Sunderbyn. Gammelstad vann i gruppspelet ganska klart och fick ses som favoriter till slutsegern och guldmedaljerna. Och visst blev det så, Gammelstad hade det lilla extra sombehövdes för att de skulle vinna varje period med 4, 3, 3 respektive 3 poäng. Totalt 13 poängs differens och en odiskutabel seger för GBBK. Gammelstadslaget är inviterade till årets Scania Cup i Södrtälje senare i vår och visade att av norrbottenslagen är det de som ska kunna utmana lagen söderöver och övriga Norden. Sunderbyn gav aldrig upp kampen i finalen men räckte inte riktigt till fullt ut, dock en hedervärd eloge till silverlaget.

Gammelstads Lovisa Löfgren stack ut i finalmatchen med sitt spel och 16 poäng, samman med en intensivt försvarsspelande Annabelle Kidd. Hos Sunderbyn klev Lova Bergenstråle och E Nygård fram i finalmatchen.

Match 16 Final Pojkar

BK Gladan – BK Höken 53-45 (5-17, 11-6, 14-12, 13-8, 10-2)

Lila VM-turneringens bästa match kom i pojkarnas final. Den hade precis den spänning och jämnhet som en final ska ha. Efter 43 lika i full tid blev det förlängning mellan kombattanterna Gladan och Höken.

Höken inledde matchen väldigt starkt och tog ledningen med 12 poäng i den första perioden och många trodde nog att Höken hade kopplat ett definitivt grepp om matchen. Gladan jobbade sig in i matchen i den andra perioden som de vann med 5 poäng. Nu var de 7 poäng efter! Tredje perioden blev jämn med 2 poängs vinst till Gladan som nu är 5 poäng bakom. Fjärde perioden domineras av Gladans Mohammed Ktaiman som tillsammans med Kalle Lindfors ser till att Gladan kommer ikapp och lyckas kvittera och ta matchen till förlängning.

I förlängningen var det ett lag på banan… Gladan med Mohammed Ktaiman vinner förlängningen med 10-2 och BK Gladan är segrare i pojkarnas Lilla VM 2017.

I segrarlaget måste Mohammed Ktaiman ha en stor eloge även om hans ego och attityd kan bli väl stort ibland. Kalle Lindfors hade många avgörande insatser i sluperioden med trepoängare, steals och stoppade Höken-uppspel.

Hos silverlaget Höken Martin Rönnqvist, Fredrik Jakobsson och Tyresse Ogbanna duktigast för dagen.

Copyright LillaVM.se 2018